Rezervišite

Dolazak:

Noćenja:

Odrasli:

deca:

bebe:

VELIKA ISKUSTVA U ŽIVOTU NE DOLAZE TAKO ČESTO

Sa nama doživite VELIKI svaki dan!

VELIKA ISKUSTVA U ŽIVOTU NE DOLAZE TAKO ČESTO

Sa nama doživite VELIKI svaki dan!

VELIKA ISKUSTVA U ŽIVOTU NE DOLAZE TAKO ČESTO

Sa nama doživite VELIKI svaki dan!

Rezervišite

Dolazak:

Noćenja:

Poslednje novosti

Stari dvor

01/08/2016

Stari dvor je predstavljao kraljevsku rezidenciju dinastije Obrenović, dok danas ima funkciju sedišta Skupštine grada Beograda. Nalazi se na uglu ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića, preko puta Novog dvora. Građen je u 19. veku, u periodu između 1882. i 1884. godine, prema nacrtima Aleksandra Bugarskog, a urađen je u stilu akademizma. Za ovaj dvor vezuju se neki od najznačajnijih događaja srpske istorije. U godini kada je počela gradnja Srbija je proglašena kraljevinom, a kralj Milan Obrenović je potpisao akt o abdikaciji upravo u Starom dvoru, Nakon majskog prevrata 1903. godine, dvor je bio zvanična rezidencija dinastije Karađorđević. Narodna skupština Srbije zasedala je u ovom zdanju tokom 1919. i 1920. godine.

Ostale novosti

Skadarlija
Skadarlija

02/08/08

Skadarlija je čuvena boemska četvrt u Beogradu. Obuhvata nešto širi prostor nego što je sama Skadarska ulica odakle i potiče naziv – Skadarlija. Često je upoređuju sa Atinskom Plakom ili Pariskim Monmartrom.
Duh starih boema i prohujalih vremena ovde se oseća veoma intenzivno a tada, u ta davna vremena, Skadarlija je bila četvrt na čijim mansardama su živeli glumci i drugi umetnici, naročito poete i književnici. Okupljali su se u ovdašnjim kafanama i "bančili" do kasno u noć… Čari i šarm Skadarlije i danas se kriju u atmosferi i duhu starih vremena koji ne napuštaju ovu starogradsku četvrt. Ovde su brojni restorani tradicionalne domaće kuhinje, art galerije, kafei, poslastičarnice… Srešćete ovde šarmantne gradske dame koje prodaju ruže, putujuće glumce koji drže svoje monodrame, vračaru koja će vam pogledati u dlan… možete da hranite golubove ili jednostavno, da sedite na klupi ili na nekoj od brojnih restoranskih bašta i terasa i posmatrate sav taj šareni svet, osluškujete sve svetske jezike i žagor belosvetskih putnika što ih danas nazivamo turisti… Možete da posmatrate nestvarne murale - iscrtane zidove i fasade po kojima je Skadarlija prepoznatljiva i raspravljate da li je prozor ili cvetni balkon koji vidite u daljini pravi ili nacrtani… Tu su i mali simpatični hotel "Petit Piaf", restorani "Tri šešira", "Šešir moj", "Dva jelena", "Dva bela goluba", "Ima dana", "Zlatni bokal" i mnogi drugi…

detaljnije
Hram Svetog Save
Hram Svetog Save

03/08/08

Hram Svetog Save je velelepna građevina odmah iznad trga Slavija, podignut  na vračarskom platou, pa da se može videti i iz centra i sa periferije Beograda. Podignut je na mestu na kom se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.  Kompletan prostor oko Hrama - svetosavski plato i obližnji Karađorđev park su nedavno obnovljeni i uređeni, pa sada predstavljaju idealno mesto za uživanje u dobroj knjizi ili pauzu nakon duge šetnje gradom.

detaljnije
Kalemegdan
Kalemegdan

04/08/08

Kalemegdan je najlepši i najveći beogradski park. Istovremeno je i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Plansko uređivanje Kalemegdana počinje 1890. Posle 1931. parkovske površine proširene su i na Gornji grad. U park je postavljeno više spomenika poznatih kulturnih i javnih radnika. Na Kalemegdanu su Vojni muzej, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Zoološki vrt, dečiji zabavni park, veći broj sportskih igrališta, ugostiteljskih objekata, Prirodnjački muzej.

detaljnije
Gardoš
Gardoš

31/07/07

Milenijumski spomenik na Gardošu je samo deo bogatog kulturnog nasledja gradske Opštine Zemun, odnosno grada Beograda, u čijoj ingerenciji se spomenik i nalazi i deo je šire ambijentalne celine "brdo Gardoš" koja pored Kule, obuhvata i ostatke zidina datiranih na XIV vek, kao i samu uzvisinu brdo Gardoš koje se izdiže iznad desne obale Dunava u visini 112m. Utvrđenje na bregu se pominje još u jedanaestom veku. Postojeće zidine sa četiri kružne kule takozvanog gotskog tipa, podignute su krajem XIV i početkom XV veka. Po predanju na ovom mestu nastaje naselje ribara i malih zanatlija. Naselje dobija svoje gabarite i razvoj u drugoj polovini XVIII veka, delimično XIX veka. Danas je Milenijumski spomenik, kula na Gardošu zaštićen kao deo prostorno kulturno istorijske celine "Staro jezgro Zemuna" u okviru grada Beograda, koje ima prvorazredni kulturno turistički značaj na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

detaljnije
Ada Ciganlija
Ada Ciganlija

30/07/07

Ada Ciganlija je čuveno gradsko kupalište koje leti dnevno poseti par hiljada ljudi. Ada je bogata šarenolikim dnevnim sadržajem : od biciklističkih staza gde možete iznajmiti bicikl na sat, teniskih hala, golf terena, skijanja na vodi i mnogih drugih sportskih sadržaja, pa sve do parka za venčanja. Zahvaljujući ovim atrakcijama, Adu poseti i do pola miliona ljudi dnevno. Noću se možete fantastično provesti na Adi ako ste ljubitelj urbanog zvuka i prelepih srpskih devojaka. Duž ostrva se nalazi na desetine kafića i klubova iz kojih veći deo dana i čitavu noć trešti muzika od čijeg ritma morate „zanjihati kukovima“. Veoma bogatu ugostiteljsku ponudu čine preko 65 restorana, kafea i klubova u rustičnom stilu, raspoređenih oko jezera i desetine splavovana reci na Savi. Posebnu čaroliju doživljavaju vlasnici i posetioci splavova i kućica za odmor, kojih je više stotina duž cele njene obale. Na samom ostrvu, nalazi se Ada Safari, manje jezero poribljeno šaranom i drugom ribom, na kojem se redovno održavaju popularna ribolovačka takmičenja. Bogata ponuda Ade uvršćuje je u najposećenije turističke atrakcije u Beogradu.

detaljnije
Botanička bašta Jevremovac
Botanička bašta Jevremovac

29/07/07

Botanička bašta "Jevremovac" je jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje (koje je nasledio od svog dede Jevrema) Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove "Jevremovac". Na tom mestu i pod tim imenom nalazi se i danas.
Botanička bašta se prostire na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 250 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini oko 500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbar, biblioteka, slušaonica, laboratorije).
Staklena bašta, podignuta 1892. godine, pokriva prostor od 500 m2. U vreme kada je građena predstavljala je jednu od najvećih i najlepših staklenih bašti u ovom delu Evrope. U Staklenoj bašti se gaje brojne tropske i suptropske vrste biljaka od kojih treba pomenuti: Phoenix Canariensis, Chamaerops Humilis, Cereus Peruvinianus...
Herbarijum sadrži bogatu zbirku biljaka sa Balkanskog poluostrva i čitave Evrope koja broji oko 120.000 herbarijumskih tabaka i preko 300.000 eksikata. Biblioteka jedna je od najstarijih i najbogatijih na ovim prostorima. Pored 200 naučnih i stručnih časopisa sadrži i preko 6.000 knjiga.

detaljnije
Muzej Nikole Tesle
Muzej Nikole Tesle

28/07/07

Nikola Tesla se smatra jednim od najznačajnijih naučnika i pronalazača u istoriji čovečanstva - čovek koji je "osvetlio planetu Zemlju". Njegovim najvećim dostignućima smatraju se revolucionarna otkrića na polju električne energije i magnetizma krajem 19. i početkom 20. veka.
Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, kao i u svetu, osnovan 1952. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Muzej poseduje izuzetno vredne kolekcije koje čini više od 160 000 originalnih dokumenata; 2000 knjiga i časopisa; 1200 istorijsko-tehničkih eksponata; više od 1500 fotografija, instrumenata i uređaja; 1000 planova i crteža. Posebna uloga Muzeja ogleda se u organizovanju, podsticanju i promovisanju istraživanja u oblasti istorije nauke, kako bi se jasnije sagledao Teslin doprinos razvoju nauke i tehnologije krajem 19. i početkom 20. veka.
Od 2016., Muzej svojim posetiocima predstavlja obnovljenu i digitalizovanu postavku, u osveženom enterijeru zgrade u Krunskoj 51. Postavka muzeja dopunjena je digitalnim eksponatima zasnovanim na VR tehnologiji, kao i na tehnologiji trodimenzionalnog mapiranja.
U trećoj sobi muzeja, u jednoj pozlaćenoj obloj mermernoj urni čuva se pepeo Nikole Tesle. On je nakon smrti kremiran, a urna je u Beograd prenešena 1957. godine, od kada je i izložena u muzeju.

detaljnije

Copyright © 2016-2022 - Hotel Constantine the Great - izrada sajta